Historie

fra start til nu

Den første ordre

– var et husnummer. I dag kan ingen huske hvilket nummer det drejede sig om, men det har alligevel haft væsentlig betydning for virksomheden. Salget af husnummeret gav blod på tanden og der blev udviklet en hel serie modeller fra 0-9 og fra A-Å i samarbejde med den lokale stenhuggermester Louis Villefrance. Størrelse og udformning på tal og bogstaver blev tilpasset, så de kunne passe på en gravsten.

1937

fandt Orla Storm Sørensen, at tiden var inde til at løse næringsbrev hos politimesteren i Aalborg og blev officiel BRONCESTØBER. Forældrenes kælder blev omdannet til støberi og senere blev udhusene også inddraget til produktion. Grundlaget var lagt for det støberi vi kender i dag.

Efter krigen i 1949

havde virksomheden sparet skillinger sammen til at investere i en rigtig olieovn til smeltning af metal. Kapaciteten blev dermed øget væsentlig, og der kunne støbes 3-4 gange pr. dag, hvor man tidligere måtte nøjes med én gang. Nu kunne der virkelig produceres bogstaver – og det blev der.

1960

blev året hvor tingene rigtig begyndte at ske. Et nyt byggeri blev sat i gang og i 1964 flyttede produktionen til Porsvej i Aalborg. Her foregik produktionen i et moderne og tidssvarende miljø.

1970

Allerede i begyndelsen af 1970érne voksede virksomheden ud af de nye lokaler. Den tidligere æskefabrik på Hobrovej i Aalborg blev overtaget, og efter en omfattende ombygning flyttede produktionen igen til nye og tidssvarende lokaler. Smelteprocessen foregik nu med en gasovn, der øger kapaciteten yderligere. I mellemtiden er det blevet populært med broncedekorationer på gravsten, og produktionen omfatter nu et bredt sortiment af både bogstaver og dekorationer. Virksomheden begynder for alvor at se sig om i Europa.

1989

blev lokalerne igen for trange og der blev bygget en ny støberihal i tilknytning til de eksisterende lokaler. Der blev igen investeret i ny smelteovn, denne gang en el-ovn som kunne smelte metallet på rekordtid.

År 2000

gik virksomheden igen med tanker om, at noget må ske for at effektivisere produktionen. Beslutningen blev taget og der blev atter bygget nye produktionslokaler. Denne gang flyttes der for første gang i virksomhedens historie væk fra Aalborg. En ny produktionsvirksomhed ser dagens lys i Støvring. Byggeriet stod færdigt på rekordtid. Første spadestik blev taget i december 2000 og i april 2001 påbegyndtes produktionen i de nye lokaler.

Trods udviklingen i både størrelse og sortiment er det alligevel forholdsvis få ændringer som er foretaget i selve støbeprocessen gennem alle årene. Broncestøbning er et gammelt håndværk. Principperne er stadig de samme om vi ser på olietøndeovnen, eller om vi ser på den moderne induktionsovn, som benyttes i dag.​​

Støberiet blev grundlagt i 1937 af
Orla Storm Sørensen​

Send en besked